Important MCQ and Answers on Macbeth

 Line by line MCQ from Macbeth 

Line-by-Line MCQs with Answers of Macbeth


Line-by-Line MCQs with Answers

 

Part 1 – Macbeth’s Introduction and the Battle

1. When Duncan was the king of Scotland, who was the brave General admired for valour and skill?

(a) Banquo

(b) Ross

(c) Macbeth

(d) Malcolm

Answer: (c) Macbeth

2. Macbeth was related to King Duncan as his –

(a) Enemy

(b) Close relative

(c) Servant

(d) Teacher

Answer: (b) Close relative

3. Which title did Macbeth already hold at the beginning of the story?

(a) Thane of Cawdor

(b) Thane of Glamis

(c) Thane of Fife

(d) Prince of Cumberland

Answer: (b) Thane of Glamis

4. Macbeth defeated a rebel army assisted by the troops of –

(a) Denmark

(b) Norway

(c) England

(d) Ireland

Answer: (b) Norway

5. In the battle, Macbeth was called “valour’s minion” and –

(a) Nature’s miracle

(b) Bellona’s bridegroom

(c) Scotland’s saviour

(d) Thane of Cawdor

Answer: (b) Bellona’s bridegroom

 

Part 2 – Meeting the Witches

6. Who were the two Scottish generals returning from the battle?

(a) Macbeth and Banquo

(b) Ross and Angus

(c) Duncan and Malcolm

(d) Donalbain and Banquo

Answer: (a) Macbeth and Banquo

7. What was the weather condition when the generals met the witches?

(a) Heavy rain

(b) Clear sky

(c) Thunder and lightning

(d) Snowfall

Answer: (c) Thunder and lightning

8. What strange feature made the witches look unearthly?

(a) They were very tall

(b) They had beards

(c) They wore crowns

(d) They had wings

Answer: (b) They had beards

9. What was the song sung by the witches?

(a) “Hail Macbeth, hail king hereafter”

(b) “Fair is foul, and foul is fair”

(c) “Double, double toil and trouble”

(d) “Sleep shall neither night nor day”

Answer: (b) “Fair is foul, and foul is fair”

10. The first witch saluted Macbeth as –

(a) Thane of Cawdor

(b) Thane of Glamis

(c) King of Scotland

(d) Prince of Cumberland

Answer: (b) Thane of Glamis

11. The second witch hailed Macbeth as –

(a) Thane of Fife

(b) Thane of Cawdor

(c) Thane of Ross

(d) King hereafter

Answer: (b) Thane of Cawdor

12. What was the third prophecy given to Macbeth?

(a) He would be Thane of Fife

(b) He would be King of Scotland

(c) He would defeat Banquo

(d) He would live forever

Answer: (b) He would be King of Scotland

13. Why did the prophecy about kingship amaze Macbeth?

(a) Because Duncan was immortal

(b) Because Duncan’s sons were alive

(c) Because Macbeth wanted to be a general only

(d) Because Banquo was promised kingship

Answer: (b) Because Duncan’s sons were alive

14. What did the witches tell Banquo?

(a) He would be king himself

(b) He would die in battle

(c) He would be lesser than Macbeth and greater

(d) He would become Thane of Cawdor

Answer: (c) He would be lesser than Macbeth and greater

15. According to the witches, Banquo would never be king but –

(a) His successors would be kings

(b) He would rule England

(c) He would be Thane of Glamis

(d) His children would be soldiers

Answer: (a) His successors would be kings

 

Part 3 – Prophecy Fulfilled

16. Who came as envoys from the king to greet Macbeth?

(a) Malcolm and Donalbain

(b) Ross and Angus

(c) Banquo and Fleance

(d) Macduff and Lennox

Answer: (b) Ross and Angus

17. Which title did they bestow upon Macbeth?

(a) Thane of Fife

(b) Thane of Cawdor

(c) Prince of Cumberland

(d) King of Scotland

Answer: (b) Thane of Cawdor

18. How did Macbeth react to the envoys’ greetings?

(a) He laughed loudly

(b) He stood amazed and silent

(c) He refused the title

(d) He rode away quickly

Answer: (b) He stood amazed and silent

19. What hope did Macbeth remind Banquo of?

(a) That Banquo’s children would be kings

(b) That Banquo would be Thane of Glamis

(c) That Banquo would kill Duncan

(d) That Banquo would defeat Norway again

Answer: (a) That Banquo’s children would be kings

20. What warning did Banquo give about the witches?

(a) They always lie about everything

(b) They tell small truths to lead us into great betrayals

(c) They are loyal to King Duncan

(d) They cannot affect human fate

Answer: (b) They tell small truths to lead us into great betrayals

 

Part 4 – Lady Macbeth and Duncan’s Visit

21. Who encouraged Macbeth to think of murdering the king?

(a) Banquo

(b) Ross

(c) Lady Macbeth

(d) Macduff

Answer: (c) Lady Macbeth

22. At that time, King Duncan visited Macbeth’s castle at –

(a) Forres

(b) Inverness

(c) Cawdor

(d) Glamis

Answer: (b) Inverness

23. Who accompanied Duncan to Macbeth’s castle?

(a) Ross and Angus

(b) Malcolm, Donalbain, and Thanes

(c) Banquo and Fleance

(d) Macduff alone

Answer: (b) Malcolm, Donalbain, and Thanes

24. The air around Macbeth’s castle was described as –

(a) Dark and foul

(b) Sweet and wholesome

(c) Stormy and foggy

(d) Hot and dry

Answer: (b) Sweet and wholesome

25. What birds had built nests around the castle walls?

(a) Eagles

(b) Doves

(c) Swallows or martlets

(d) Crows

Answer: (c) Swallows or martlets

26. What pleased Duncan most at the castle?

(a) The gardens

(b) The wine

(c) Lady Macbeth’s attention and respect

(d) The music

Answer: (c) Lady Macbeth’s attention and respect

 

Part 5 – The Night of the Murder

27. Duncan went to bed early because –

(a) He was old

(b) He was tired from the long journey

(c) He feared Macbeth

(d) He wanted to meet Banquo early

Answer: (b) He was tired from the long journey

28. At midnight, who plotted the murder of the king?

(a) Macbeth alone

(b) Banquo

(c) Lady Macbeth

(d) Ross and Angus

Answer: (c) Lady Macbeth

29. Why did Lady Macbeth doubt her husband’s nature?

(a) He was too weak to fight

(b) He was too full of kindness

(c) He was too loyal to Duncan

(d) He was afraid of Banquo

Answer: (b) He was too full of kindness

30. What stopped Lady Macbeth from killing Duncan herself?

(a) She feared the guards

(b) Duncan resembled her father in sleep

(c) She had no dagger

(d) She loved Duncan dearly

Answer: (b) Duncan resembled her father in sleep

 

Part 6 – Macbeth’s Conflict


31. Lady Macbeth thought her husband was ambitious but –

(a) Cowardly in wars

(b) Not prepared for crimes of ambition

(c) More loyal to Banquo

(d) Already planning Duncan’s murder

Answer: (b) Not prepared for crimes of ambition

32. According to Lady Macbeth, what usually accompanies inordinate ambition?

(a) Courage

(b) Happiness

(c) Crime

(d) Honour

Answer: (c) Crime

33. Macbeth had already given –

(a) His oath to Banquo

(b) His promise to his wife

(c) His sword to Duncan

(d) His consent to Malcolm

Answer: (b) His promise to his wife

34. Why did Lady Macbeth fear Macbeth’s “natural tenderness”?

(a) It might prevent him from fighting

(b) It might spoil their plan of murder

(c) It might anger Banquo

(d) It might make Duncan suspicious

Answer: (b) It might spoil their plan of murder

35. What weapon did Lady Macbeth take with her when approaching Duncan’s chamber?

(a) A spear

(b) A dagger

(c) A sword

(d) A club

Answer: (b) A dagger

36. When Lady Macbeth entered Duncan’s chamber, what was he doing? 

(a) Praying

(b) Writing

(c) In sound sleep

(d) Talking with guards

Answer: (c) In sound sleep

37. What emotion overcame Lady Macbeth when she looked at Duncan?

(a) Anger

(b) Fear

(c) Love

(d) Remembrance of her father

Answer: (d) Remembrance of her father

38. Because of this emotion, what did Lady Macbeth lack?

(a) Courage to kill Duncan

(b) Desire for the throne

(c) Trust in Macbeth

(d) Hatred against Banquo

Answer: (a) Courage to kill Duncan

 

Part 7 – Witches’ Deceptive Role (Back reference)

39. Who first realized that the three strange figures were witches?

(a) Banquo alone

(b) Macbeth alone

(c) Both generals together

(d) Ross

Answer: (c) Both generals together

40. Banquo described the witches as “ministers of –”

(a) Hope

(b) Darkness

(c) Destiny

(d) Deception

Answer: (b) Darkness

41. What did Banquo say the witches sometimes do?

(a) Tell complete lies

(b) Tell small truths to trap men

(c) Reveal the whole future

(d) Offer gold and treasures

Answer: (b) Tell small truths to trap men

 

Part 8 – Setting and Atmosphere

42. What natural description was given when Duncan went to sleep?

(a) Half the world seemed dead

(b) Storms shook the palace

(c) Stars were shining brightly

(d) The sun was rising

Answer: (a) Half the world seemed dead

43. Who were the only beings awake at that midnight hour?

(a) Wolves or murderers

(b) Birds

(c) Servants

(d) Malcolm and Donalbain

Answer: (a) Wolves or murderers

44. Wicked dreams were said to –

(a) Strengthen warriors

(b) Abuse sleeping men’s minds

(c) Predict the future

(d) Comfort the king

Answer: (b) Abuse sleeping men’s minds

45. What did Lady Macbeth think about her own sex regarding murder?

(a) Women were stronger than men

(b) Murder was abhorrent to her sex

(c) Women were born to rule

(d) Her sex was blessed by witches

Answer: (b) Murder was abhorrent to her sex

 

Part 9 – King Duncan’s Visit (More details)

46. Why did Duncan visit Macbeth’s castle?

(a) To punish him

(b) To honour him for victory

(c) To crown Banquo

(d) To inspect Inverness

Answer: (b) To honour him for victory

47. Who were Duncan’s two sons?

(a) Ross and Lennox

(b) Malcolm and Donalbain

(c) Banquo and Fleance

(d) Macduff and Angus

Answer: (b) Malcolm and Donalbain

48. What attitude did Lady Macbeth show towards Duncan?

(a) Open hatred

(b) Fake respect and hospitality

(c) Silent indifference

(d) Disloyalty in front of Thanes

Answer: (b) Fake respect and hospitality

49. What did Duncan especially praise about Lady Macbeth?

(a) Her cooking

(b) Her music

(c) Her courtesy and etiquette

(d) Her loyalty to Banquo

Answer: (c) Her courtesy and etiquette

50. What role did Duncan’s pleasant impression of the castle play?

(a) It increased his trust

(b) It frightened him

(c) It stopped him from sleeping

(d) It made him avoid Macbeth

Answer: (a) It increased his trust

 

Part 10 – Macbeth’s Inner Struggle (Implied)

51. What feeling troubled Macbeth at the thought of Duncan’s murder?

(a) Joy

(b) Compunction (guilt)

(c) Indifference

(d) Anger

Answer: (b) Compunction (guilt)

52. Lady Macbeth called Macbeth’s hesitation –

(a) Wisdom

(b) Weakness

(c) Cowardice

(d) Humanity

Answer: (b) Weakness

53. What quality did Lady Macbeth lack when she urged the crime?

(a) Tenderness

(b) Ambition

(c) Cleverness

(d) Courage

Answer: (a) Tenderness

54. Macbeth’s castle at Inverness is described as –

(a) Dark and gloomy

(b) Pleasant and wholesome

(c) Haunted and deserted

(d) Burning with torches

Answer: (b) Pleasant and wholesome

55. The bird “martlet” was used in the passage as a sign of –

(a) Evil

(b) Treachery

(c) Purity and peace

(d) Storm

Answer: (c) Purity and peace

 

Part 11 – Symbolism and Themes

56. What theme is reflected in “Fair is foul, and foul is fair”?

(a) Appearance vs. reality

(b) Truth and justice

(c) Loyalty to king

(d) Natural order

Answer: (a) Appearance vs. reality

57. Lady Macbeth’s “smiles and charming etiquette” symbolized –

(a) Genuine affection

(b) Disguise of treachery

(c) Fear of Banquo

(d) Loyalty to Duncan

Answer: (b) Disguise of treachery

58. What symbolized Macbeth’s ambition?

(a) The witches’ prophecies

(b) Duncan’s kindness

(c) Banquo’s loyalty

(d) Lady Macbeth’s weakness

Answer: (a) The witches’ prophecies

59. The wolf mentioned at midnight is symbolic of –

(a) Loyalty

(b) Treachery and murder

(c) Faithfulness

(d) Ambition

Answer: (b) Treachery and murder

60. Duncan’s face resembling Lady Macbeth’s father shows her –

(a) Fear of kingship

(b) Hidden humanity

(c) Hatred for men

(d) Desire for the throne

Answer: (b) Hidden humanity

 

Part 12 – Macbeth’s Doubts

61. When Lady Macbeth returned to confer with Macbeth, what did he think about the murder?

(a) There were strong reasons for it

(b) There were strong reasons against it

(c) It was too easy to commit

(d) Banquo should do it

Answer: (b) There were strong reasons against it

62. What relation was Macbeth to Duncan apart from being his subject?

(a) His friend

(b) His cousin

(c) His close relative

(d) His commander

Answer: (c) His close relative

63. Why did Macbeth think he should protect Duncan instead of killing him?

(a) Because he was Duncan’s heir

(b) Because he was Duncan’s guest

(c) Because he was Duncan’s servant

(d) Because he was Duncan’s enemy

Answer: (b) Because he was Duncan’s guest

64. What kind of king did Macbeth consider Duncan to be?

(a) Cruel and harsh

(b) Just and merciful

(c) Weak and cowardly

(d) Proud and selfish

Answer: (b) Just and merciful

65. According to Macbeth, what duty would Duncan’s subjects feel after his murder?

(a) To flee away

(b) To avenge his death

(c) To join Macbeth’s side

(d) To kill Banquo

Answer: (b) To avenge his death

66. Macbeth feared his own honours would be stained by –

(a) Disloyalty to Banquo

(b) Killing Malcolm

(c) The murder of Duncan

(d) Failing in battle

Answer: (c) The murder of Duncan

 

Part 13 – Lady Macbeth’s Persuasion

67. When Lady Macbeth saw her husband’s hesitation, what had he resolved?

(a) To kill Banquo first

(b) To proceed no further with the murder

(c) To crown Malcolm instead

(d) To abdicate his title

Answer: (b) To proceed no further with the murder

68. Lady Macbeth used her “valour of tongue” to –

(a) Praise Duncan

(b) Infuse her spirit into Macbeth

(c) Convince Banquo

(d) Avoid suspicion

Answer: (b) Infuse her spirit into Macbeth

69. According to Lady Macbeth, the action of one short night would bring –

(a) Eternal damnation

(b) Royalty for all nights and days to come

(c) Banquo’s succession

(d) War with England

Answer: (b) Royalty for all nights and days to come

70. Lady Macbeth accused Macbeth of –

(a) Cowardice and fickleness

(b) Treachery to Banquo

(c) Overconfidence in battle

(d) Loyalty to Malcolm

Answer: (a) Cowardice and fickleness

71. On whom did Lady Macbeth suggest laying the guilt of Duncan’s murder?

(a) Banquo

(b) Malcolm and Donalbain

(c) The drunken grooms

(d) Ross and Angus

Answer: (c) The drunken grooms

 

Part 14 – The Murder

72. What weapon did Macbeth take when he went to Duncan’s chamber?

(a) A spear

(b) A dagger

(c) A sword

(d) A club

Answer: (b) A dagger

73. On his way, what did Macbeth see hanging in the air?

(a) A sword with blood

(b) A crown

(c) A dagger with blood

(d) A ghost

Answer: (c) A dagger with blood

74. Why could Macbeth not grasp the dagger?

(a) It was an illusion

(b) It was guarded

(c) It disappeared in the dark

(d) Lady Macbeth stopped him

Answer: (a) It was an illusion

75. What created the vision of the dagger according to Macbeth?

(a) Witches’ curse

(b) His oppressed brain

(c) Banquo’s warning

(d) The grooms’ laughter

Answer: (b) His oppressed brain

76. What did Macbeth finally do to Duncan?

(a) Poisoned him

(b) Strangled him

(c) Slew him with a dagger

(d) Burnt him alive

Answer: (c) Slew him with a dagger

 

Part 15 – The Aftermath of Murder


77. What did one of the grooms do in sleep?

(a) Laughed and cried “Murder”

(b) Sang a song

(c) Ran away

(d) Prayed loudly

Answer: (a) Laughed and cried “Murder”


78. What words did the two grooms say before sleeping again?

(a) “Hail Macbeth” and “Hail King”

(b) “Murder” and “Death”

(c) “God bless us” and “Amen”

(d) “Escape” and “Run”

Answer: (c) “God bless us” and “Amen”


79. Why could Macbeth not say “Amen”?

(a) His throat was dry

(b) The word stuck in his throat

(c) The grooms interrupted

(d) He forgot the word

Answer: (b) The word stuck in his throat


80. What voice did Macbeth think he heard after the murder?

(a) “Macbeth shall reign forever”

(b) “Sleep no more”

(c) “Banquo shall be king”

(d) “Duncan is dead”

Answer: (b) “Sleep no more”


81. According to the voice, Macbeth murdered –

(a) Duncan

(b) Sleep

(c) Banquo

(d) Innocent children

Answer: (b) Sleep

 

Part 16 – Covering the Deed

82. How did Lady Macbeth react when Macbeth returned distracted?

(a) She praised him

(b) She reproached him

(c) She fainted

(d) She laughed

Answer: (b) She reproached him

83. What did Lady Macbeth tell him to wash away?

(a) Fear from his heart

(b) Blood from his hands

(c) Memories of Duncan

(d) Tears from his eyes

Answer: (b) Blood from his hands

84. What did Lady Macbeth do with the dagger?

(a) Hid it in the garden

(b) Broke it into pieces

(c) Stained the grooms with blood

(d) Gave it to Banquo

Answer: (c) Stained the grooms with blood

 

Part 17 – Discovery and Coronation

85. With daybreak, what was discovered?

(a) Malcolm’s escape

(b) Duncan’s murder

(c) Banquo’s ghost

(d) The witches’ return

Answer: (b) Duncan’s murder

86. On whom did suspicion fall after the murder?

(a) Banquo

(b) Lady Macbeth

(c) The grooms

(d) Macbeth

Answer: (d) Macbeth

87. Where did Malcolm flee after Duncan’s murder?

(a) Ireland

(b) England

(c) France

(d) Norway

Answer: (b) England

88. Where did Donalbain flee?

(a) Ireland

(b) England

(c) Wales

(d) Denmark

Answer: (a) Ireland

89. Who was crowned the new king after Duncan’s death?

(a) Banquo

(b) Malcolm

(c) Macbeth

(d) Donalbain

Answer: (c) Macbeth

 

Part 18 – Banquo’s Prophecy

90. What prophecy still troubled Macbeth and Lady Macbeth?

(a) Banquo would become king

(b) Banquo’s children would be kings

(c) Malcolm would kill Macbeth

(d) Donalbain would return with an army

Answer: (b) Banquo’s children would be kings

91. Why did this prophecy rankle in their hearts?

(a) Because they wanted Fleance to be king

(b) Because they killed Duncan only for Banquo’s posterity to gain

(c) Because Banquo betrayed them

(d) Because the witches lied before

Answer: (b) Because they killed Duncan only for Banquo’s posterity to gain

92. What plan did Macbeth make to nullify the prophecy?

(a) Kill Banquo and Fleance

(b) Crown Donalbain

(c) Capture Malcolm

(d) Kill Lady Macbeth

Answer: (a) Kill Banquo and Fleance

 

Part 19 – The Banquet

93. What ceremony was arranged to celebrate Macbeth’s kingship?

(a) A battle

(b) A banquet

(c) A play

(d) A prayer service

Answer: (b) A banquet

94. Who were invited along with the Thanes?

(a) Banquo and Fleance

(b) Malcolm and Donalbain

(c) Ross and Angus

(d) The witches

Answer: (a) Banquo and Fleance

95. What happened to Banquo and Fleance on their way?

(a) Both were killed

(b) Banquo was killed, Fleance escaped

(c) Fleance was killed, Banquo escaped

(d) Both escaped unharmed

Answer: (b) Banquo was killed, Fleance escaped

96. Who murdered Banquo?

(a) Macbeth himself

(b) Hired assassins

(c) Lady Macbeth

(d) Ross

Answer: (b) Hired assassins

 

Part 20 – Banquo’s Ghost

97. During the banquet, how did Macbeth and Lady Macbeth behave?

(a) As fearful hosts

(b) As perfect hosts with graceful manners

(c) As careless rulers

(d) As suspicious traitors

Answer: (b) As perfect hosts with graceful manners

98. What vision terrified Macbeth during the banquet?

(a) The ghost of Duncan

(b) The ghost of Banquo

(c) The ghost of the grooms

(d) A floating dagger

Answer: (b) The ghost of Banquo

99. Where did Macbeth see Banquo’s ghost?

(a) At the castle gate

(b) On the throne

(c) On the seat reserved for Banquo

(d) Behind Lady Macbeth

Answer: (c) On the seat reserved for Banquo

100. How did Lady Macbeth dismiss the nobles when Macbeth behaved distractedly?

(a) She confessed the murder

(b) She excused his infirmity as a common disorder

(c) She accused Banquo’s ghost

(d) She asked them to pray

Answer: (b) She excused his infirmity as a common disorder


Set-3

 

Line by Line MCQs

 

1. Macbeth and his wife had their sleeps affected with terrible dreams, and the blood of Banquo troubled them not more than the escape of Fleance.

Q: What troubled Macbeth and Lady Macbeth more than Banquo’s blood?

a) The fear of Macduff

b) The escape of Fleance ✅

c) The suspicion of nobles

d) The ghost of Duncan

 

2. They now looked upon Fleance as father to a line of kings.

Q: Why did Macbeth fear Fleance?

a) Because he was Banquo’s loyal son

b) Because he might avenge Banquo

c) Because he was prophesied to be father of kings ✅

d) Because he fled to England

 

3. Macbeth decided to visit the heath once more in search of the three weird sisters.

Q: Why did Macbeth seek the witches again?

a) To punish them

b) To know his final outcome ✅

c) To ask for Banquo’s ghost

d) To beg forgiveness

 

4. He found them in a cave near the heath preparing dreadful charms.

Q: Where did Macbeth find the witches the second time?

a) On the battlefield

b) In his castle

c) In a cave near the heath ✅

d) In a forest

 

5. Their horrid ingredients were toads, bats, serpents, eye of newt, tongue of dog, leg of lizard, wing of owl, scale of dragon, tooth of wolf, mummy of witch, root of hemlock, gall of goat, liver of a Jew, finger of a dead child.

Q: What did the witches use to prepare their charms?

a) Flowers and herbs

b) Horrid and magical ingredients ✅

c) Gold and silver

d) Holy water

 

6. They cooled the cauldron with baboon’s blood and sow’s blood.

Q: What did the witches use to cool the cauldron?

a) Wine and water

b) Pig’s milk

c) Baboon’s blood ✅

d) Deer’s blood

 

7. Macbeth demanded to know if his doubts would be resolved by them or by the Spirits.

Q: Who did Macbeth want to consult for his fate?

a) The Thanes

b) The witches’ masters (Spirits) ✅

c) Lady Macbeth

d) Banquo’s ghost

 

8. The first spirit appeared as an armed head.

Q: What was the form of the first spirit?

a) A bloody child

b) An armed head ✅

c) A crowned child

d) A ghost

 

9. The first spirit warned Macbeth to beware of the Thane of Fife.

Q: Whom did the first spirit warn Macbeth about?

a) Banquo

b) Duncan

c) Macduff ✅

d) Fleance

 

10. The second spirit arose as a bloody child.

Q: In what form did the second spirit appear?

a) Armed head

b) Bloody child ✅

c) Crowned child

d) Dragon

 

11. The second spirit told Macbeth to fear no man born of a woman.

Q: What did the second spirit tell Macbeth?

a) Fear Banquo’s sons

b) Fear Macduff only

c) No man born of a woman can harm you ✅

d) You will die in battle

 

12. Macbeth said he would make assurance doubly sure and kill Macduff.

Q: What did Macbeth decide after hearing the second spirit?

a) To forgive Macduff

b) To flee from Scotland

c) To kill Macduff ✅

d) To consult Banquo

 

13. The third spirit arose as a crowned child with a tree in his hand.

Q: How did the third spirit appear?

a) As a bloody soldier

b) As a crowned child with a tree ✅

c) As Banquo’s ghost

d) As a lion

 

14. The third spirit told Macbeth he would not be vanquished until Birnam Wood came to Dunsinane.

Q: What condition of Macbeth’s downfall did the third spirit reveal?

a) When Fleance returned

b) When Banquo’s ghost rose

c) When Birnam Wood came to Dunsinane ✅

d) When Lady Macbeth died

 

15. Macbeth thought forests could not move and felt safe.

Q: Why did Macbeth feel secure after hearing the third spirit?

a) He had soldiers guarding him

b) He believed forests cannot move ✅

c) He trusted Lady Macbeth

d) He thought Banquo was dead

 

16. Macbeth still wanted to know if Banquo’s issue would reign in Scotland.

Q: What question did Macbeth finally ask the witches?

a) Will he live forever?

b) Will Banquo’s issue reign in Scotland? ✅

c) Will Lady Macbeth be queen long?

d) Will Macduff forgive him?




MCQs from Macbeth’s Final Acts (1–50)

1. What troubled Macbeth and Lady Macbeth in their sleep?

a) Ghosts of Duncan

b) Terrible dreams

c) War noises

d) Night storms

Answer: b) Terrible dreams

2. Whose blood troubled Macbeth in his dreams?

a) Duncan’s

b) Banquo’s

c) Macduff’s

d) Fleance’s

Answer: b) Banquo’s

3. Whose escape worried Macbeth as much as Banquo’s murder?

a) Macduff’s

b) Malcolm’s

c) Fleance’s

d) Donalbain’s

Answer: c) Fleance’s

4. Why did Macbeth fear Fleance?

a) He would join Malcolm

b) He was Banquo’s son

c) He was the Thane of Fife

d) He was allied with witches

Answer: b) He was Banquo’s son

5. What did Macbeth do to find peace from his worries?

a) Visit the English court

b) Seek the witches again

c) Pray to God

d) Kill Macduff

Answer: b) Seek the witches again

6. Where did Macbeth find the witches the second time?

a) On a heath

b) In a cave

c) In a forest

d) Near a battlefield

Answer: b) In a cave

7. What were the witches doing in the cave?

a) Singing

b) Preparing charms

c) Talking to Banquo’s ghost

d) Reading spells from a book

Answer: b) Preparing charms

8. What kind of spirits did the witches conjure?

a) Heavenly spirits

b) Infernal spirits

c) Friendly spirits

d) Neutral spirits

Answer: b) Infernal spirits

9. Which of these was NOT part of their ingredients?

a) Eye of a newt

b) Wing of a night-owl

c) Scale of a dragon

d) Feather of a peacock

Answer: d) Feather of a peacock

10. Whose liver was added to the cauldron?

a) A thief

b) A Jew

c) A witch

d) A murderer

Answer: b) A Jew

11. What was used to cool the cauldron?

a) Goat’s milk

b) Baboon’s blood

c) Rain water

d) Snake venom

Answer: b) Baboon’s blood

12. Whose grease was thrown into the flame?

a) A murderer’s gibbet

b) A thief’s rope

c) A witch’s broom

d) A king’s body

Answer: a) A murderer’s gibbet

13. What did Macbeth demand of the witches?

a) To vanish

b) To tell his fate directly

c) To curse Banquo

d) To kill Macduff

Answer: b) To tell his fate directly

14. How many spirits appeared before Macbeth?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Eight

Answer: b) Three

15. What form did the first spirit take?

a) A bloody child

b) A crowned child

c) An armed head

d) A ghostly soldier

Answer: c) An armed head

16. What warning did the first spirit give?

a) Beware of Banquo

b) Beware of Macduff

c) Beware of Fleance

d) Beware of Malcolm

Answer: b) Beware of Macduff

17. Who was the Thane of Fife?

a) Banquo

b) Macduff

c) Malcolm

d) Ross

Answer: b) Macduff

18. What form did the second spirit take?

a) An armed head

b) A bloody child

c) A crowned child

d) A ghost of Banquo

Answer: b) A bloody child

19. What did the second spirit tell Macbeth?

a) Fear Banquo’s children

b) Fear Macduff

c) No man born of woman can harm him

d) He will die in battle

Answer: c) No man born of woman can harm him

20. What qualities did the second spirit urge Macbeth to have?

a) Kind and merciful

b) Bold, bloody and resolute

c) Wise and cautious

d) Silent and patient

Answer: b) Bold, bloody and resolute

21. How did Macbeth respond to the second prophecy?

a) He felt safe from Macduff

b) He wanted to kill Macduff anyway

c) He ignored it

d) He asked for another sign

Answer: b) He wanted to kill Macduff anyway

22. What form did the third spirit take?

a) A crowned child with a tree

b) A bloody soldier

c) A king with a sword

d) A ghostly woman

Answer: a) A crowned child with a tree

23. What did the third spirit promise Macbeth?

a) He would live forever

b) He could never be vanquished until Birnam wood moved

c) He would conquer England

d) He would defeat Banquo’s heirs

Answer: b) He could never be vanquished until Birnam wood moved

24. What did Macbeth think about the prophecy of Birnam wood?

a) It was possible

b) It was a trick

c) It was impossible

d) It was already happening

Answer: c) It was impossible

25. What vision appeared after the three spirits?

a) Eight shadows of kings

b) Three witches dancing

c) Macduff’s ghost

d) Fleance crowned

Answer: a) Eight shadows of kings

26. Who was the last figure among the eight kings?

a) Macbeth

b) Banquo

c) Macduff

d) Malcolm

Answer: b) Banquo

27. What was Banquo holding in the vision?

a) A crown

b) A sword

c) A glass (mirror)

d) A scroll

Answer: c) A glass (mirror)

28. What did Banquo’s glass show?

a) The downfall of Macbeth

b) Many more kings from his line

c) The witches’ trickery

d) The English army

Answer: b) Many more kings from his line

29. How did Banquo appear in the vision?

a) Crowned with roses

b) Smeared with blood

c) Surrounded by ghosts

d) Smiling peacefully

Answer: b) Smeared with blood

30. What happened to the witches after the vision?

a) They vanished in the air

b) They were killed

c) They joined Macbeth’s side

d) They turned into birds

Answer: a) They vanished in the air

31. What news did Macbeth receive after leaving the cave?

a) Malcolm was dead

b) Macduff had fled to England

c) Banquo had returned

d) Lady Macbeth was ill

Answer: b) Macduff had fled to England

32. Whom did Macduff join in England?

a) Banquo

b) Malcolm

c) Fleance

d) Ross

Answer: b) Malcolm

33. How did Macbeth react to Macduff’s flight?

a) He ignored it

b) He set upon Macduff’s castle

c) He surrendered

d) He prayed

Answer: b) He set upon Macduff’s castle

34. Who were slaughtered in Macduff’s castle?

a) Macduff and his soldiers

b) Macduff’s wife and children

c) Only Macduff

d) Malcolm and Donalbain

Answer: b) Macduff’s wife and children

35. What effect did Macbeth’s cruelty have on the nobles?

a) They honoured him

b) They loved him

c) They hated him

d) They forgave him

Answer: c) They hated him

36. Where did many nobles flee?

a) To Ireland

b) To Malcolm in England

c) To Norway

d) To France

Answer: b) To Malcolm in England

37. How did the remaining nobles in Scotland feel?

a) They wished success to Malcolm secretly

b) They openly supported Macbeth

c) They were neutral

d) They hid in castles

Answer: a) They wished success to Malcolm secretly

38. What did Macbeth begin to envy?

a) Banquo’s courage

b) Duncan’s peaceful death

c) Macduff’s loyalty

d) Malcolm’s army

Answer: b) Duncan’s peaceful death

39. Who died due to guilt and somnambulism?

a) Lady Macbeth

b) Lady Macduff

c) Hecate

d) Donalbain

Answer: a) Lady Macbeth

40. What mental disorder afflicted Lady Macbeth?

a) Hallucination

b) Somnambulism (sleepwalking)

c) Amnesia

d) Madness from poison

Answer: b) Somnambulism (sleepwalking)

41. What effect did Lady Macbeth’s death have on Macbeth?

a) It broke his courage

b) It made him long for death

c) It drove him insane

d) It made him surrender

Answer: b) It made him long for death

42. What confidence still supported Macbeth?

a) He could never be killed by poison

b) No man born of woman could harm him

c) He had the strongest army

d) He had the witches’ protection

Answer: b) No man born of woman could harm him

43. What other prophecy did Macbeth trust?

a) Malcolm would die young

b) Birnam wood could not move

c) Macduff was weak

d) Banquo’s line would fail

Answer: b) Birnam wood could not move

44. What message did a trembling messenger bring Macbeth?

a) Fleance had returned

b) Lady Macbeth lived

c) Birnam wood was moving

d) Macduff had been slain

Answer: c) Birnam wood was moving

45. How did Malcolm’s army make Birnam wood appear to move?

a) They pushed trees

b) They carried boughs as camouflage

c) They set the forest on fire

d) They built wooden shields

Answer: b) They carried boughs as camouflage

46. How did Macbeth react when he heard of the moving wood?

a) He surrendered

b) He prepared for battle

c) He fled the castle

d) He cursed the witches

Answer: b) He prepared for battle

47. Who finally faced Macbeth in single combat?

a) Malcolm

b) Banquo’s ghost

c) Macduff

d) Ross

Answer: c) Macduff

48. What did Macbeth boast during the fight?

a) “I am invincible!”

b) “I bear a charmed life!”

c) “The witches protect me!”

d) “I cannot be slain!”

Answer: b) “I bear a charmed life!”

49. How did Macduff reveal Macbeth’s doom?

a) He was born from a tree

b) He was not born naturally of a woman

c) He had God’s blessing

d) He carried Duncan’s spirit

Answer: b) He was not born naturally of a woman

50. How did Macbeth die?

a) He killed himself

b) He was slain by Macduff

c) He was poisoned

d) He surrendered to Malcolm

Answer: b) He was slain by Macduff

Set -4


Section 1: Macbeth’s Troubled Mind & Decision (Q1–Q15)

1. What troubled Macbeth and Lady Macbeth in their sleep?

a) Voices of witches

b) Terrible dreams

c) Soldiers marching

d) Banquo’s ghost

Ans: b

2. Whose blood troubled Macbeth in his dreams?

a) Duncan’s

b) Macduff’s

c) Banquo’s

d) Fleance’s

Ans: c

3. Who escaped, causing Macbeth further worry?

a) Malcolm

b) Fleance

c) Macduff

d) Donalbain

Ans: b

4. Fleance was seen as father to a line of ______.

a) Rebels

b) Kings

c) Witches

d) Thieves

Ans: b

5. Macbeth and his wife found no ______ with these thoughts.

a) Joy

b) Peace

c) Support

d) Sleep

Ans: b

6. To resolve his doubts, Macbeth decided to visit the ______ again.

a) Castle

b) Heath

c) Temple

d) Graveyard

Ans: b

7. Whom did Macbeth want to consult again?

a) Banquo

b) Spirits directly

c) The three weird sisters

d) His wife

Ans: c

8. Where did Macbeth find the witches this time?

a) In the forest

b) Near the castle

c) In a cave near the heath

d) On the battlefield

Ans: c

9. What were the witches preparing inside the cave?

a) A spell book

b) Dreadful charms

c) Magic rings

d) A sword

Ans: b

10. The witches conjured up ______ to reveal Macbeth’s future.

a) Ghosts of Banquo

b) Infernal spirits

c) Angels

d) Kings

Ans: b

11. Which of these was NOT an ingredient in the witches’ potion?

a) Eye of newt

b) Wing of bat

c) Tongue of dog

d) Feather of crow

Ans: d

12. The potion was boiled in a huge ______.

a) Pot

b) Furnace

c) Cauldron

d) Vat

Ans: c

13. The cauldron was cooled with ______ blood.

a) Human

b) Baboon’s

c) Goat’s

d) Cow’s

Ans: b

14. The witches poured in the blood of a ______.

a) Sow that ate her young

b) Cow that gave no milk

c) Bird of prey

d) Lion cub

Ans: a

15. To the flame, they threw the grease from ______.

a) A thief’s rope

b) A murderer’s gibbet

c) A witch’s hand

d) A king’s crown

Ans: b

 

Section 2: The Three Spirits (Q16–Q40)

16. Who did Macbeth demand to resolve his doubts?

a) The witches

b) Spirits

c) Soldiers

d) Banquo

Ans: b

17. Was Macbeth afraid of the witches’ ceremonies?

a) Yes

b) No

Ans: b

18. What was the first spirit’s appearance?

a) A crowned child

b) An armed head

c) A bloody child

d) A soldier

Ans: b

19. What warning did the first spirit give?

a) Fear Banquo

b) Beware the Thane of Fife

c) Fear Fleance

d) None of these

Ans: b

20. Who was the Thane of Fife?

a) Banquo

b) Macduff

c) Malcolm

d) Lennox

Ans: b

21. How did Macbeth react to the first spirit?

a) With fear

b) With anger

c) With thanks

d) With silence

Ans: c

22. What was the second spirit’s form?

a) A bloody child

b) An armed head

c) A crowned child

d) A ghost

Ans: a

23. What advice did the second spirit give?

a) Fear Fleance

b) No man born of woman can harm you

c) Run from Macduff

d) Surrender

Ans: b

24. The spirit told Macbeth to be ______.

a) Humble and kind

b) Bold, bloody, and resolute

c) Silent and patient

d) Gentle and forgiving

Ans: b

25. Macbeth said he would make assurance ______.

a) Doubly sure

b) Stronger than fate

c) Impossible to fail

d) Last forever

Ans: a

26. What was the third spirit’s form?

a) A bloody child

b) An armed head

c) A crowned child with a tree in his hand

d) A ghost of Banquo

Ans: c

27. What comfort did the third spirit give?

a) He will never die

b) He will not be vanquished until Birnam wood moves to Dunsinane

c) He will rule forever

d) Banquo’s sons will not reign

Ans: b

28. What question still troubled Macbeth?

a) Whether he would die naturally

b) Whether Banquo’s issue would reign

c) Whether Macduff would forgive him

d) Whether the witches lied

Ans: b

29. After his question, the cauldron ______.

a) Exploded

b) Sank into the ground

c) Vanished in smoke

d) Overflowed

Ans: b

30. What sound was heard after the cauldron sank?

a) Drums

b) Thunder

c) Music

d) Screams

Ans: c

31. How many shadows like kings passed by Macbeth?

a) Five

b) Eight

c) Ten

d) Twelve

Ans: b

32. Who was the last figure among the shadows?

a) Malcolm

b) Macduff

c) Banquo

d) Fleance

Ans: c

33. How was Banquo’s figure described?

a) Glorious

b) Smeared with blood

c) Crowned with gold

d) Riding a horse

Ans: b

34. What did Banquo carry in his hand?

a) A sword

b) A glass

c) A crown

d) A book

Ans: b

35. What did the glass show?

a) Banquo’s death

b) The images of more kings

c) Macbeth’s downfall

d) The witches dancing

Ans: b

36. What did Banquo do while holding the glass?

a) Smiled and pointed at the images

b) Frowned in anger

c) Wept silently

d) Walked away

Ans: a

37. How did the witches vanish after the vision?

a) With thunder

b) With lightning

c) With soft music and dancing

d) In silence

Ans: c

38. Who fled to England soon after?

a) Fleance

b) Macduff

c) Malcolm

d) Donalbain

Ans: b

39. Why did Macduff flee?

a) To escape Macbeth

b) To join Malcolm’s army

c) To become king

d) To seek revenge

Ans: b

40. Who led the army forming in England?

a) Banquo

b) Fleance

c) Malcolm

d) Lennox

Ans: c






Comments