The Night Train at Deoli: Splitting of Sentences Interactive Quiz

 

The Night Train at Deoli: Splitting of Sentences Interactive Quiz

Splitting of Sentences — The Night Train at Deoli

Practice textual grammar from Ruskin Bond's iconic story. Click on any option to check if it's correct, or hit the "Show Answer" button to view the key.

1. When I was at college, I used to spend my summer vacations in Dehra, at my grandmother's place.

(Split into simple sentences)

  • A) I was at college. I used to spend my summer vacations in Dehra. My grand mother's place was there.
  • B) I read at college. I used to spend in Dehra. There lived my grandmother. I spent my vacation.
  • C) When I was at college I used to spend my time in Dehra. It is summer vacations. My grandmother was there.
  • D) All are correct.
Correct Answer: A

2. I would leave the plains early in May and return late in July.

(Split into simple sentences)

  • A) I would leave. The plain early in May. I return. Late in July.
  • B) I would leave the plain early in May. I would return late in July.
  • C) I would leave. The plain was early in May. I return late. It was in July.
  • D) It was May and plane. In July I would leave. Then I would return again.
Correct Answer: B

3. Deoli was a small station about thirty miles away from Dehra.

(Split into simple sentences)

  • A) Deoli was small. It was a station from Dehra. Thirty miles are there.
  • B) Deoli was a small station. About thirty are the miles. It was from Dehra.
  • C) Deoli was a station. It was small in size. It was thirty miles away from Dehra.
  • D) It was thirty miles away from Dehra. There was Deoli. It was a station.
Correct Answer: C

4. Nobody got off the train and nobody got in.

(Split into simple sentences)

  • A) Nobody got. Off the train. Nobody got. In the train.
  • B) There was nobody. One got in. One got off.
  • C) Every body was not there. They got in. They got off.
  • D) Nobody got off the train. Nobody got in it.
Correct Answer: D

5. The train would reach Deoli at about five in the morning, when the station would be dimly lit with electric bulbs and oil lamps, and the jungle across the railways tracks would just be visible in the faint light of dawn.

(Split into simple sentences)

  • A) It was five in the morning. The train would reach Deoli. The station would be dimly lit. Only electric bulbs and oil lamps were there. There was jungle across the track. It would just be visible in the faint light of the dawn.
  • B) The train reached Deoli in five in the morning. The station was dimly lit with electric blubs and oil lamps. The jungle was visible. It was across the railway track which would be visible in the faint light of dawn.
  • C) The train reaches Deoli every morning at five. The station is lit with electric lamps and oil bulbs. It was dim. The jungle was there. The track was beside it. It would be visible. The faint light of dawn.
  • D) All correct
Correct Answer: A

6. The platform boasted a tea stall, a fruit vendor, and a few stray dogs; because the train stopped there for only ten minutes before rushing on into the forests.

(Split into simple sentences)

  • A) The platform boasted. A tea stall, a fruit vendor, and a few stray dogs. There was not much. The train stopped there. Ten minutes before rushing on into the forest.
  • B) The train boasted a tea stall, a fruit vendor and a few stray dogs; not much else. The train stopped there for only ten minutes. Then it rushed on into the forest.
  • C) The train boasted a tea stall. There were also a fruit-vendor and a few stray dogs. The train rushed into the forest. Before that it stopped for ten minutes.
  • D) All are correct.
Correct Answer: B

7. I always felt sorry for that lonely little platform, and for the place that nobody wanted to visit.

(Split into simple sentences)

  • A) I always felt sorry. That was a lonely little platform. Nobody wanted to visit.
  • B) I always felt. I was sorry. I went that lonely little platform. Nobody went there.
  • C) That was a lonely little platform. Nobody wanted to visit the place. I always felt sorry for it.
  • D) None of these is correct.
Correct Answer: C

8. I decided that one day I would get off the train at Deoli and spend the day there.

(Split into simple sentences)

  • A) I made a decision. One day I would get off the train at Deoli. I would spend the day there.
  • B) I decided to get off the train. I stayed at Deoli for a day.
  • C) Getting off the train at Deoli was my decision. I spent the day there.
  • D) None of these is correct.
Correct Answer: D

8. I decided that one day I would get off the train at Deoli, and spend the day there, just to please the town.

(Split into simple sentences)

  • A) I decided. One day I would get off the train at Deoli. I spend the day there. I do so just to please the town.
  • B) I decided. One day I would get off. The train stopped at Deoli. I spend the day there. I do so just to please the town.
  • C) I decided that one day I would get off the train. It was Deoli. I have to spend the day there. I want to please the town.
  • D) I wanted to please the town. One day I would get off the train at Deoli. I would spend the day there. I decided it.
Correct Answer: D

9. I was eighteen, visiting my grandmother, and the night train stopped at Deoli.

(Split into simple sentences)

  • A) I was eighteen. I was visiting my grand mother by train. It ran at night. It stopped at Deoli.
  • B) There was a night train. I went to my grandmother by it. It stopped at Deoli when I was eighteen.
  • C) I was eighteen. I visited my grand mother. the train stopped at Deoli. It was night.
  • D) None of these.
Correct Answer: A

10. A girl came down the platform, selling baskets.

(Split into simple sentences)

  • A) A girl was coming. It was down the platform. She was selling baskets.
  • B) A girl came down the platform. She was selling baskets.
  • C) A girl was selling baskets. She comes down. It was platform.
  • D) It was platform. A girl was selling baskets. She comes down.
Correct Answer: B

11. Her feet were bare and her clothes were old, but she was a young girl, walking gracefully and with dignity.

(Split into simple sentences)

  • A) Her feet was bare. Her clothes were old. she is a girl. She is gracefully walking dignifiedly.
  • B) She had her dignity. She had grace. She was young. Her feet were bare. She was walking. Her feet were clothed.
  • C) Her feet were bare. Her clothes were old. She was a young girl. She was walking gracefully. She bore dignity while walking.
  • D) All of these are correct.
Correct Answer: C

12. She pretended not to notice.

(Split into simple sentences)

  • A) She had her pretension. She had a notice.
  • B) She did not notice. She pretended it.
  • C) She noticed it. She pretended not to do so.
  • D) She had noticed it. She pretended it.
Correct Answer: B

13. She had a pale skin, set off by shiny black hair, and dark, troubled eyes.

(Split into simple sentences)

  • A) She had a pale skin. She set off by shiny hair. It was black. She had dark eyes. It gave forth trouble.
  • B) She had a skin. It was pale. She set off by shiny black hair. She was dark. Her eyes were troubled.
  • C) She had a pale skin. It was set off by shiny black hair. It was also set off by dark eyes. They looked troubled.
  • D) None of these is correct.
Correct Answer: C

14. Those eyes, searching and eloquent, met mine.

(Split into simple sentences)

  • A) Those eyes were searching something. They were eloquent. They met my eyes.
  • B) Those eyes are searching. Those were eloquent. They met mine.
  • C) The eyes met me. They were eloquent. They were seaching me.
  • D) Those were my eyes. They were searching my eyes. When they saw my eloquence, they met me.
Correct Answer: A

15. When she moved on, I found myself leaving my seat and going to the carriage door, and stood waiting on the platform, looking for the way.

(Split into simple sentences)

  • A) When she moved on. I found myself. I was leaving my seat. I was going to the carriage door. I stood waiting on the platform. I was looking for the way.
  • B) She moved on. I was leaving my seat. I was goinh to the carriage door. I stood waiting on the platform. I looked for the way. I found it.
  • C) She was moving on. I was finding. I was leaving my seat. I was going to the carriagedoor. I was standing. I was waiting on the platform. I was looking for the way.
  • D) All of these are right.
Correct Answer: B

16. They are very strong, made of the finest cane.

(Split into simple sentences)

  • A) They are strong. They are very indeed. They are made of cane. They are finest.
  • B) They are very. They are strong. They made of finest cane.
  • C) They are very strong. They are made of cane. The cane is of the finest quality.
  • D) None of these.
Correct Answer: C

16. They are very strong, made of the finest cane.

(Split into simple sentences)

  • A) They are strong. They are very indeed. They are made of cane. They are finest.
  • B) They are very. They are strong. They made of finest cane.
  • C) They are very strong. They are made of the finest cane.
  • D) Fine cane made them. They become strong
Correct Answer: C

17. We stood looking at each other for what seemed a very long time.

(Split into simple sentences)

  • A) We stood there. There spent sometimes. Thet seemed a very long time.
  • B) It was long time, we stood there. We looked at each other. We seem it.
  • C) We stood. She looked. I looked. It took time. It seemed. It was a long time.
  • D) We stood. We were looking at each other for sometime. It seemed a very long time.
Correct Answer: D

18. As she was about to speak, the guard blew his whistle; she said something, but it was lost in the clanging of the bell and the hissing of the engine.

(Split into simple sentences)

  • A) She was about to speak. The guard blew his whistle. She said something. It was lost in the clanging of the bell and the hissing of the engine.
  • B) She spoke. The guard blew his whistle. She said something. She was lost. The bell was clanging. The engine made hissing sound.
  • C) As she was about to speak. The guard blew his whistle. She said something. She had lost it in the clanging of bell and the hissing sound of the engine.
  • D) All are correct.
Correct Answer: A

19. I watched her as the platform slipped away.

(Split into simple sentences)

  • A) I watched her. The platform was slipped.
  • B) The platform slipped away. I watched her then.
  • C) Both are correct.
  • D) Neither of these is correct.
Correct Answer: B

20. She was alone on the platform and she did not move, but she was looking at me and smiling.

(Split into simple sentences)

  • A) She was alone on the platform. She did not move. She was looked at me. She was smiling.
  • B) She had a smiling faace. She looked at me. She did not move. She was alone.
  • C) She was alone on the platform. She did not move, She was looking at me. She was smiling.
  • D) She was alone. She was on the platform. She was unmoved. She had been looking. She had been smiling.
Correct Answer: A

21. I could still see her standing there alone.

(Split into simple sentences)

  • A) She is standing there alone. I could still see her.
  • B) She was standing here. I could still see it.
  • C) She stood there. I could still see her.
  • D) She was standing there. She was alone. I could still see her.
Correct Answer: D

22. I sat up awake for the rest of the journey.

(Split into simple sentences)

  • A) I sat up. I remained awake for the rest of the journey.
  • B) I sit up. I was awake. I awoke the whole night.
  • C) I sat up awake. I spend the rest of day.
  • D) None of these
Correct Answer: A

23. When I reached Dehra the incident became blurred and distant, for there were other things to occupy my mind.

(Split into simple sentences)

  • A) I reached Dehra. The incident became blurred. It became distant too. There were other things to occupy my mind.
  • B) I reached Dehra. The incident became blurred and distant. There were other things. They might occupy my mind.
  • C) I reached Dehra. The inciderd beame blur. The incident became distance. For there were other things. They could have occupied my mind.
  • D) All of these are correct.
Correct Answer: B

24. The guard blew his whistle for the train to leave and how I hated the guard for doing that.

(Split into simple sentences)

  • A) The guard blew his whistle. He left the train.. I hated the guard. He did it.
  • B) The guard blew his whistle. the left the train. I hated the guard for doing that.
  • C) The guard blew his whistle. He did it for the train to leave. I hated him for doing that.
  • D) None of these.
Correct Answer: C

25. She did not go down the length of the train selling baskets, but came straight to the tea stall.

(Split into simple sentences)

  • A) She was selling baskets. She did not go down the length of the train. She came straight to the tea stall.
  • B) She did not go. Down the length the train. She was selling baskets. He came straight to the tea stall.
  • C) Both A and B are correct.
  • D) None of these.
Correct Answer: A

25. She did not go down the length of the train selling baskets, but came straight to the tea stall.

(Split into simple sentences)

  • A) She was selling baskets. She did not go down the length of the train. She came straight to the tea stall.
  • B) She did not go. Down the length the train. She was selling baskets. He came straight to the tea stall.
  • C) She did not go down. The length of the train selling baskets. He came straight to the tea stall.
  • D) None of these.
Correct Answer: A

26. I was looking out for her as the train drew into the station, and I felt an unexpected thrill when I saw her walking up the platform.

(Split into simple sentences)

  • A) The train drew into the station. I is looking out for her. I saw her walking. She was walking up the platform. I felt an unexpected thrill.
  • B) The train drew into the station. I was looking out for her. I saw her. She was walking up the platform. I felt an unexpected thrill.
  • C) I felt an unexpected thrill. I was looking out for her. I saw her. The train drew into the station.
  • D) None of these.
Correct Answer: A

Official Answer Key: Splitting of Sentences

Q. No. Ans Q. No. Ans Q. No. Ans
1A 10B 19B
2B 11C 20C
3C 12B 21D
4D 13C 22A
5A 14A 23B
6B 15B 24C
7C 16C 25A
8D 17D 26A
9A 18A End of Key

Comments