The Night Train at Deoli Textual Grammar: Joining of Sentences (MCQs)
The Night Train at Deoli Textual Grammar: Joining of Sentences
Enhance your English grammar skills with these essential textual grammar exercises from Ruskin Bond's famous short story, "The Night Train at Deoli". This guide focuses on the Joining of Sentences, helping students master simple, compound, complex sentences, and adverbial clauses.
Textual Grammar MCQs with Answers
1. I was at college. I used to spend my Summer vacations in Dehra.
(Combine into a complex sentence)
- A) When I was at college, I used to spend my summer vacations in Dehra.
- B) I was at college where I used to spend my summer vacations in Dehra.
- C) I was at college but I used to spend my summer vacations in Dehra.
- D) I was at college and I spend my summer vacations in Dehra.
Correct Answer: A
2. There was a tea stall in the platform. There was a fruit vendor. There was also a few stray dogs. The platform boasted of that.
(Join into a single sentence)
- A) A tea stall, a fruit vendor and a few stray dogs boasted of the platform.
- B) The fruit vendor in the platform boasted of the tea stall to a few stray dogs.
- C) The platform boasted a tea stall, a fruit vendor and a few stray dogs.
- D) The platform was a tea stall of a fruit vendor who was boastful of a few stray dogs.
Correct Answer: C
3. It was a cold morning. The girl had a shawl thrown across her shoulder.
(Combine into a compound sentence)
- A) The girl had a shawl thrown across her shoulder in the cold morning.
- B) When it was a cold morning, the girl had a shawl thrown across her shoulder.
- C) It was a cold morning and the girl had a shawl thrown across her shoulder.
- D) In the coldness of morning, the girl had a shawl thrown across her sholder in the cold morning.
Correct Answer: C
4. She stood by my window for some time. Neither of us said anything.
(Combine into a complex sentence)
- A) She stood by my window for some time and neither of us said anything.
- B) Although she stood by my window for some time, neither of us said anything.
- C) In spite of her standing by the window, neither of us said anything.
- D) She stood by my window for some time but neither of us said anything.
Correct Answer: B
5. She was about to speak. The guard blew his whistle.
(Combine into a complex sentence)
- A) She was about to speak and the guard blew his whistle.
- B) She was about to speak but the guard blew his whistle.
- C) The guard blew his whistle, because she was about to speak.
- D) As she was about to speak, the guard blew his whistle.
Correct Answer: D
6. She was standing there alone. I could still see her.
(Combine into a simple sentence using a participle)
- A) I could still see her standing there alone.
- B) I could still seeing her stand there alone.
- C) I could still see that she was standing there alone.
- D) I could still see when she was standing there alone.
Correct Answer: A
7. I reached Dehra. The incident became blurred and distant.
(Combine the sentences using an adverb clause)
- A) I reached Dehra and the incident became blurred and distant.
- B) When I reached Dehra, the incident became blurred and distant.
- C) The incident became blurred and distant reaching Dehra.
- D) To reach Dehra, the incident became blurred and distant.
Correct Answer: B
8. I felt an unexpected thrill. I saw her walking up the platform.
(Combine the sentences)
- A) I felt an unexpected thrill seeing her walking up the platform.
- B) I saw her walking up the platform and felt an unexpected thrill.
- C) As I saw her walking up the platform, I felt an unexpected thrill.
- D) Seeing her walking up the platform, I felt an unexpected thrill.
Correct Answer: C
8. I felt an unexpected thrill. I saw her walking up the platform.
(Combine the sentences using Perfect Participle)
- A) I felt an unexpected thrill when I saw her walking up the platform.
- B) I felt an unexpected thrill because I walking up the platform.
- C) Having seen her walking up the platform, I felt an unexpected thrill.
- D) All are correct.
Correct Answer: C
9. I remembered her. She was pleased.
(Combine into a complex sentence)
- A) I remembered her and she was pleased.
- B) she was pleased for my remembrance.
- C) She being pleased, I remembered her.
- D) She was pleased, because I remembered her.
Correct Answer: D
10. We said nothing for some time. We couldn't have been more eloquent.
(Combine into a compound sentence)
- A) We not only said nothing for some time but also we couldn't have been more eloquent.
- B) We said nothing for some time because we could not have been more eloquent.
- C) As we said nothing for sometime, we couldn't have been more eloquent.
- D) All of these are correct.
Correct Answer: A
11. I took the baskets from her hand. I put them down on the ground.
(Combine into a simple sentence using an infinitive)
- A) I took the baskets from her hand and I put them down on the ground.
- B) I took the baskets from her hand to put them down on the ground.
- C) Taking the baskets from her hand, I put them down on the ground.
- D) I took the baskets from her hand, because I put them down on the ground.
Correct Answer: B
12. I had to wrench my hand away from the girl. I ran for the moving train.
(Combine into a complex sentence)
- A) I had to wrench my hand away and from the girl and I ran for the moving train.
- B) I had to wrench my hand away from the girl, because I ran for the moving train.
- C) Both A & B are correct.
- D) None is correct.
Correct Answer: B
13. I was eager to see her. My grandmother would be pleased.
(Combine into a simple sentence)
- A) My grand mother would be pleased so, I was eager to see her.
- B) My grand mother would be pleased, because I was eager to see her.
- C) My grand mother would be pleased at my eagerness to see her.
- D) I was eagerly to see her for my grandmother's pleasure.
Correct Answer: C
14. I was nervous. I was anxious. The train drew into Deoli.
(Combine into a compound sentence)
- A) The train's drawing into Deoli made me nervous and anxious.
- B) My nervousness and anxiety was a result of the train being drawn into Deoli.
- C) I was nervous and anxious because the train drew into Deoli.
- D) I was nervous and anxious for the train drew into Deoli.
Correct Answer: D
15. The girl used to sell baskets. Do you know her?
(Join the sentences using relative clause)
- A) Do you know the basket seller girl?
- B) Is the basket seller girl known to you?
- C) Do you know the girl who used to sell baskets?
- D) The girl used to sell baskets and do you know her?
Correct Answer: C
16. You'd better get on the train. You don't want to be left behind.
(Join using an adverbial clause)
- A) You'd better get on the train, because you don't want to be left behind.
- B) You'd better get on the train as you don't want to be left behind.
- C) You don't want to be left behind when you better get on the train.
- D) If you don't want to be left behind, you would better get on the train.
Correct Answer: D
17. The train was moving out of the station. I had to run up the platform.
(Join using an adverb clause)
- A) As the train was moving out of the station, I had to run up the platform.
- B) The train was moving out of the station and I had to run up the platform.
- C) Running up the platform, the train was moving out of the station.
- D) I had to run up the platform to catch the train moving out of the station.
Correct Answer: A
17. The train was moving out of the station. I had to run up the platform.
(Join using an adverb clause.)
- A) As the train was moving out of the station, I had to run up the platform.
- B) The train was moving out of the station and I had to run up the platform.
- C) I had to run up the platform but the train was moving out of the station.
- D) None of these.
Correct Answer: A
18. I was sitting. I was brooding in front of the window.
(Join into a simple sentence using participle)
- A) I was sitting and I was brooding.
- B) I sat brooding in front of the window.
- C) I was sitting because I was brooding in front of the window.
- D) I was brood sitting in front of the window.
Correct Answer: B
19. My grand mother was not pleased with my visit. I did not stay at her place more than a couple of weeks.
(Combine into a complex sentence)
- A) My grandmother was not pleased with my visit but I did not stay at her place more than a couple of weeks.
- B) Because of my staying for a couple of week, my grandmother was not pleased with my visit.
- C) My grandmother was not pleased with my visit, because I did not stay at her place more than a couple of week.
- D) None of these.
Correct Answer: C
20. I found the owner of the tea stall. He was a small, shrivelled-up man. He was wearing greasy clothes.
(Combine the sentence using noun in apposition)
- A) I found the owner of the tea stall who was a small, shrivelled man and was wearing greasy clothes.
- B) I found the small, shrivelled up tea-stall owner who was wearing a greasy clothes.
- C) The owner of the tea stall was a small, shrivelled up man wearing a greasy clothes.
- D) I found the owner of the tea stall, a small, shrivelled up man, wearing greasy clothes.
Correct Answer: D
21. I thought this. I consoled myself throughout my last term in college.
(Combine into a simple sentence)
- A) I thought that I consoled myself throughout my last term in college.
- B) I thought it and it consoled me throughout my last term in college.
- C) I thought this but I consoled myself throughout my last term in college.
- D) With this thought I consoled myself throughout my last term in college.
Correct Answer: D
22. I looked up and down the platform for signs of the girl. I would not find her. I knew it.
(Join in to a complex sentence)
- A) I looked up and down the platform for sign of the girl though I knew that I would not find her.
- B) In spite of knowing that I would not find her, I looking up and down the platform for signs of the girl.
- C) Both are correct.
- D) Neither is correct.
Correct Answer: A
23. I never break my journey at Deoli. I pass through as often as I can.
(Join Into a compound sentence)
- A) I never break my journey at Deoli as I pass through as often as I can.
- B) I never break my journey at Deoli, but I pass through as often as I can.
- C) Both are correct.
- D) Neither is correct.
Correct Answer: B
Comments
Post a Comment