Class 10 English Grammar Suggestion 2027 : Voice Change

 

WBBSE CLASS X • ENGLISH (SECOND LANGUAGE)

Madhyamik Grammar Suggestion : Voice Change 2027

Complete Textual Grammar Solutions (Questions 1 to 73) | Prepared by PKG SIR

Textbook: Bliss Target: Madhyamik Examination 2027 100% Solved Guide
Class 10 English Grammar Suggestion 2027 : Voice Change

Chapter 1: Father's Help

1. Dress up and go.

Ans: You are told/ordered to dress up and go.

2. Swami knew how strict his father could be.

Ans: It was known to Swami how strict his father could be.

3. Does he always scold the students?

Ans: Are the students always scolded by him?

4. He proposed to send a letter with Swami to the headmaster.

Ans:It was proposed by him to send a letter with Swami to the headmaster./ It was proposed by him that a letter should be sent with Swami to the headmaster.

5. Father had composed a long letter to the headmaster.

Ans: A long letter had been composed to the headmaster by father.

6. He put it in an envelope and sealed it.

Ans: It was put in an envelope and sealed by him.

7. Give it to your headmaster.

Ans: You are told/ordered to give it to your headmaster./Let it be given to your headmaster.

8. Have you written anything about our teacher Samuel?

Ans: Has anything been written about our teacher Samuel by you?

9. Samuel was teaching arithmetic.

Ans: Arithmetic was being taught by Samuel.

10. Swami hoped Samuel would scold him severely.

Ans: It was hoped by Swami that he would be scolded severely by Samuel.

11. We want more parents like him.

Ans: More parents like him are wanted by us.

12. The teacher was inspecting the home lessons.

Ans: The home lessons were being inspected by the teacher.

13. I have not done my homework, sir.

Ans: My homework has not been done by me, sir.

14. Swami picked up his books.

Ans: His books were picked up by Swami.

15. He found the room locked.

Ans: The room was found locked by him.

16. I knew you wouldn't deliver it.

Ans: It was known to me that it would not be delivered by you.

17. Father snatched the letter away from Swami.

Ans: The letter was snatched away from Swami by father.

18. Sit down.

Ans: You are told/ordered to sit down.

19. Go to your seat.

Ans: You are ordered to go to your seat.

20. I shouldn't miss school.

Ans: School should not be missed by me.

Chapter 2: Fable

21. The former called the latter 'Little Prig'.

Ans: The latter was called 'Little Prig' by the former.

22. But all sorts of things and weather must be taken in together to make up a year.

Ans: But one must take in together all sorts of things and weather to make up a year.

23. You make a very pretty squirrel track.

Ans: A very pretty squirrel track is made by you.

24. I cannot carry forests on my back.

Ans: Forests cannot be carried by me on my back.

25. You cannot crack a nut.

Ans: A nut cannot be cracked by you.

Chapter 3: The Passing Away of Bapu

26. I was called to Birla house by an urgent telephone.

Ans:They called me to Birla House by an urgent telephone./An urgent telephone called me to Birla house.

27. Gandhiji had been shot on his way to a prayer meeting.

Ans: Someone had shot Gandhiji on his way to a prayer meeting.

28. Out of every window one could see a brown blur of faces.

Ans: Out of every window, a brown blur of faces could be seen.

29. They did not make a sound.

Ans: A sound was not made by them.

30. We listened to the broadcast.

Ans: The broadcast was listened to by us.

31. Thousands silently watched the procession.

Ans: The procession was silently watched by thousands.

32. It required no vehicle except his own body.

Ans: No vehicle except his own body was required.

33. A special train took Gandhiji's ashes to Allahabad.

Ans: Gandhiji's ashes were taken to Allahabad by a special train.

34. The compartment was decked with flowers.

Ans: They decked the compartment with flowers.

35. People on the train sang bhajans.

Ans: Bhajans were sung by people on the train.

36. At every station sorrowful crowds filled the platform.

Ans: At every station, the platform was filled with sorrowful crowds.

37. The ashes were immersed in the Ganges.

Ans: They immersed the ashes in the Ganges.

38. I felt the magic circle had vanished.

Ans: It was felt by me that the magic circle had vanished.

39. It left me unprotected.

Ans: I was left unprotected by it.

40. He brought them out of indifference.

Ans: They were brought out of indifference by him.

41. He awakened them to one another's suffering.

Ans: They were awakened to one another's suffering by him.

Chapter 4: My Own True Family

42. I was looking for a stag.

Ans: A stag was being looked for by me.

43. I met an old woman there.

Ans: An old woman was met by me there.

44. She opened up her little bag.

Ans: Her little bag was opened up by her.

45. We are chopped down.

Ans: They chop us down.

46. We are torn up.

Ans: They tear us up.

47. You do not blink an eye.

Ans: An eye is not blinked by you.

48. Swear now you will plant two.

Ans: You are asked to swear now that two will be planted by you.

49. The black oak bark will wrinkle over you.

Ans: You will be wrinkled over by the black oak bark.

Chapter 5: Our Runaway Kite

50. People always pitied us.

Ans: We were always pitied.

51. This used to puzzle Claude and me.

Ans: Claude and I used to be puzzled by this.

52. We made plenty of kites.

Ans: Plenty of kites were made by us.

53. We pasted gold tinsel stars all over it.

Ans: Gold tinsel stars were pasted all over it by us.

54. I was bringing the kite from the house.

Ans: The kite was being brought from the house by me.

55. We took the first thing that came handy.

Ans: The first thing that came handy was taken by us.

56. We patched the kite up with the letter.

Ans: The kite was patched up with the letter by us.

57. They discovered the kite on the top of a tree.

Ans: The kite was discovered on the top of a tree by them.

58. He couldn't find his sister.

Ans: His sister could not be found by him.

59. Father received her letter.

Ans: Her letter was received by father.

Chapter 7: The Cat

60. Most people think that the cat is an unintelligent animal.

Ans: That the cat is an unintelligent animal is thought by most of the people.

61. To pass the time away he sometimes watches a mouse-hole for an hour or two.

Ans: A mouse-hole is sometimes watched by him for an hour or two to pass the time away.

62. But watch him as the shades of evening fall.

Ans: But let him be watched him as the shades of evening fall.

63. He rubs himself against the legs of the family members.

Ans: He is rubbed by himself against the legs of the family members.

64. The guest strokes the cat.

Ans: The cat is stroked by the guest.

65. The cat stuck his claws into me.

Ans: His claws were stuck into me by the cat.

66. He wants you to give something to eat.

Ans: He wants something to be given (by you) to eat.

67. Kick the cat out of the window.

Ans: Let the cat be kicked out of the window.

68. He sorts out a bit of fish from his plate.

Ans: A bit of fish is sorted out from his plate by him.

69. The cat gingerly receives it.

Ans: It is gingerly received by the cat.

70. He rakes his claws once or twice.

Ans: His claws are raked by him once or twice.

71. He stretches himself a few times.

Ans: He is stretched by himself a few times.

72. He sends across a call to his kindred.

Ans: A call is sent across to his kindred by him.

73. The cat doesn't like to leave his country.

Ans: The cat doesn't like his country to be left.

📌 Keep visiting www.pkgway.in for more Madhyamik 2027 suggestions, grammar practice sheets, and complete chapter analyses!

Comments